En pejs kan være et hyggeligt accessorie i sit hjem. Den åbne ild og varmen er med til at skabe hyggelige rammer, herunder især i de kolde julemåneder, hvor varme og hygge er i højsædet. For mere om pejse, læs eksempelvis her http://philippejse.dk 

Der er dog nogle regler du som ejer af en pejs skal være opmærksom på og der kan du læse om her. 

Regler for brug, fyring og opsætning af pejs

Alle pejse er bygget på nogle grundlæggende principper for god varmeafgivelse, form og daglige anvendelse. Der findes dog utallige typer af pejse, der har forskellige former for varmeafgivelse – herunder enten i form af konvektion eller strålevarme. Det her derfor rigtig vigtigt, når du skal have en pejs installeret, at den har en prøvningsattest, som udtryk for at den overholder gældende miljøkrav til partikelforurening. 

Der gælder desuden særlige regler for, hvordan man opsætter sig pejs og disse skal følges uagtet om pejsen er ny eller brugt. Reglerne fremgår af hhv. kapitel 5 i bygningsreglementet og kapitel 12 i energiforsyningsanlægget i tilknytning til ejendomme. I forhold til afstand til ubrændbart materiale, skal dette gå mindst 300 mm. frem foran lukkede ildsteder og materialet skal gå mindst 150 mm ud til hver side af anlæggets åbning. 

Pejsens afstand til væg 

Afstand til væg kan variere alt efter, hvilken pejs der købes. I selve monteringsvejledningen til din pejs kan du se, hvilken afstand din pejs skal være placeret i forhold til væg. 

Tilmelding af din pejs til BBR eller kommune

Hvis din ejendom ikke tidligere har haft en pejs installeret, har du som ejer af ejendommen en pligt til at oplyse din kommune om, at du nu har i sinde at installere en pejs i dit hus. 

I husets tilhørende BBR-meddelse kan du finde oplysninger om, om der allerede har været tilmeldt en pejs. Det fremgår specifikt, om der er andre ”varmeenheder” i dit hus ud over fyret. Hvis der under punktet ”supplerende varme” er angivet: ”ovne til fast brændsel (brændeovn o.lign.)” er det et udtryk for, at der allerede er tilmeldt en brændeovn. 

Må jeg selv installere min pejs? 

Der gælder ingen særlige regler for, om du selv må installere din pejs eller ej. Der anbefales dog, at installeringen sker i sområd med en fagkyndig, da meget kan gå galt når ens pejs skal installeres. Konsulter derfor altid med en teknisk rådgiver eller anden fagkyndig person, når du skal montere din pejs. 

For yderligere om pejse læs her http://philippejse.dk

 

 

 

 

 

Leave a comment