I Danmark er det almindeligt at være medlem af en fagforening og lade dem stå for, at lave en aftale med arbejdsgiverne om, hvilken løn og arbejdsvilkår der er. Det er blandt andet fagforeningerne, der har forhandlet sig frem til på dine vegne at du har 6 ugers ferie og 2 dage fri, når dit barn er syg. Har din arbejdsplads ingen overenskomst med en fagforening, kan den i princippet give dig det i løn, som den har lyst til og du kan ikke automatisk bede om fri hvis dit barn er syg.

Den rigtige fagforening for dig

De fleste vælger dog at følge eller lægge sig tæt på af hvad der er aftalt. Men det er ikke alle. Klik her og læs mere om, hvilke fordele der er ved at være medlem af en fagforening.  

Når du skal vælge fagforening

Der er flere ting du skal være opmærksom på når du skal finde en fagforening. Det første du skal være opmærksom på er at om det er den rette fagforening du er medlem af. Er det den fagforening der tegner overenskomst med din virksomhed eller fag som helhed. Hvis ikke kan det være en god ide at skifte så fagforeningen og dermed dig får mere tyngde når den skal forhandle. Samtidig har de et bedre kendskab til din branche og kan bedre hjælpe hvis du får brug for det.

Vær opmærksom på prisen

Det næste du skal være opmærksom på er prisen. Hvad koster det at være medlem af fagforeningen. Der findes mange forskellige priser på en fagforening og de udbyder ofte også meget forskellige ydelser. Alt afhængig af dit job og hvad du vurdere er nødvendig for hjælp, bør du vælge. Nogle gange kan det blive dyrt at vælge den billigste, men andre gange, hvis det f.eks. er et midlertidig job unødvendigt at betale mange penge, for at være med i den dyre fagforening.

Undersøg lønforsikring

Der er en tredje ting der er vigtigt at undersøge, når du skal vælge fagforening og det er hvad har de af lønforsikring. Man skal som udgangspunkt være med i både fagforening og A-kasse for at kunne få en lønforsikring. I nogle fagforeninger er det incl. i den pris du betaler for fagforeningen. I andre skal du betale for forsikringen, oven i hvad ud betaler for fagforeningen.