Når du køber det første hus eller lejer hus med have, er haven ofte et sted, som får særlig betydning; Vi nyder at opholde os i haven om sommeren, grille, drikke et glas vin og snakke med familie og venner, mens vi får masser af sol og mærker hyggen fra det omgivende grønne rum.

En hæk er med til at skabe havens rum og skærmer imod ugenerte blikke. En ny hæk tager i gennemsnit mellem 5-8 år om at nå en passende højde og fylde, så haven opleves som privat. Det gælder, hvis du planter små, unge hækplanter.

Men du kan istedet investere i en færdig hæk til haven, f.eks. i form af den populære ligusterhæk. Se mere om mulighederne her: Testfabrikken.dk

Hvis du er nybegynder i haven, så kan du læse en række gode råd til hvordan du går igang med at skabe en have, som er nem at passe:

Kig på haven gennem sæsonerne: Hvad gror?

Et godt husråd til nye havefolk, som har kriblen i de grønne fingre er: Se først, hvad der gror haven. Hvis du har overtaget huset om vinteren, er det en god ide at se hvordan havens planter, blomster, buske og løgvækster kommer op, i takt med at forår, sommer og efterår afløser hinanden. 

Notér på en haveplan, hvad der kommer op, og hvordan buske, træer og blomster ser ud, som sæsonerne skifter. Og så kan du samtidig begynde at planlægge hvilke nye buske eller blomster, som passer godt ind i de eksisterende vækster. Måske finder du ud af at der er buske, der skal flyttes, eller måske gives væk. Men vent, indtil du har set haven gennem haveåret. 

Invester i gode haveredskaber

Når du skal tilføje nye planter eller træer til din have, eller måske trimme, pleje eller beskære eksisterende træer, er det en god ide at have det rigtige udstyr. Her er en liste over haveredskaber, som det er en god ide at starte med:

  • Plæneklipper
  • Hækkesaks eller hækkeklipper
  • Beskærersaks
  • Spade
  • Skovl
  • Rive
  • Planteske og plantegaffel
  • Vandekande og vandslange
  • Trillebør

Højbede er nemme og giver godt udbytte

En nem måde at starte have op på er f.eks. at investere i højbede. Husk, hvis du dyrker grøntsager fra forskellige plantefamilier, at skifte pladsen, som du dyrker grøntsagerne på, fra år til år. Så undgår du sygdomme og dårlig vækst i grøntsagerne. Metoden kaldes sædskifte. 

Højbede kan købes mange steder i dag til en rimelig pris. Fyld højbedene med varmebehandlet jord fra genbrugspladsen, iblandet kompost, i forholdet 3:1. Læg aviser i bunden af højbedet inden jorden fyldes på, så evt. græs ikke vokser op. Herefter kan du så frø eller plante udplantningsplanter ud, og senere på sæsonen nyde lækre grøntsager fra egen have.