Parfumer og allergener

Der er på det danske marked kommet en del produkter til, der er helt uden parfume og duftstoffer. Jo mere kontakt vi mennesker har med kemiske stoffer og komponentet, jo større er risikoen for at udvikle allergier. Vi kender alle sammen nogen, der lider af en allergi. De mest normale former for allergier er de der gør at man reagerer på kæledyr, oftest kat eller hund, men stuefugle er også en synder. Det handler om det støv disse dyr frigiver, og de mider der lever i det støv, der gør at man reagerer, og så må Fido eller Mons væk, eller man lever med at skulle tage allergimedicin fast, hver dag.

Udover kæledyrsallergier, findes der også fødevareallergier, allergier mod forskellige metaller, som nikkel, allergier mod adskillige pollen fra forskellige planter. Alle de allergier kan være mere eller mindre indgribende overfor det liv man ønsker at leve.

I centrum for alle allegierne står immunsystemet, eller immunforsvaret. Immunforsvarets opgave er at bekæmpe fremmedlegemer i din krop, det kan være bakterier, vira eller andre ting. Når man bliver inficeret med en ny virus eller bakteriesygdom, så vil den i starten have frit spil, overfor dit forsvar. Sygdommen formerer sig uhindret indtil den har en stor koncentration i din krop, en enkelt bakterie kan formere sig hvert 20. minut, det betyder at den ene celle, kan blive til 16.000.000 på bare 8 timer. Så bliver du syg, og på det tidspunkt begynder immunforsvaret at slå tilbage, med feber og direkte angreb på bakterien eller virusen. Når sygdommen er slået ned, har dit immunforsvar lært den at kende, og i de næste mange år, vil forsvaret øjeblikkelig genkende den og aflive den.

Men nogle mennesker er ramt af et overfølsomt immunforsvar, der, når den møder visse kemikalier, overreagerer kraftigt. Nogle kan være dødelige, for eksempel kan jordnøddeallergikeres immunsystemet overragere så kraft at det hurtigt kan dræbe værten.

Ærlig – allergivenlig parfume

For at undgå allergier, kan man forsøge at undgå de stoffer, allergener, der kan fremprovokere allergiske reaktioner. Man kan gøre oftere rent, kogevaske tøj og sengelinned, og selv gå i bad, for at fjerne eksempelvis pollen fra hår og ansigt. Men kan også skifte til produkter, der er mærket med det blå mærke fra Astma og Allergi foreningen.

På parfumefronten kan man finde det danske mærke Ærlig. Mærket kom til i 2018 fordi at dets skaber, Lis Hansen, selv er allergisk overfor flere komponenter i almindelig parfume. Lis Hansen er selv uddannet laborant, og har arbejdet indenfor branchen med hudpleje og hårprodukter, og ville udvikle en parfume uden de 26 mest almindelige allergener. Du kan finde frugten af hendes arbejde her: Ærlig